Receptek

MEGGYES-MÁKOS süti glutén-, tej- és hozzáadott cukormentesen

Meggyes-mákos süti

Hozzávalók

  • 230g (barna) rizsliszt
  • 120g darált mák
  • 2,5dl kókusztej
  • 120g por eritrit
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1mk szódabikarbóna
  • 100g vegan olvasztott Rama “vaj” /margarin
  • 2db tojás
  • 350g meggybefőtt

Elkészítés

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Meggybefőttet először is lecsöpögtetjük, a margarint megolvasztjuk, hagyjuk hűlni. Aztán a száraz hozzávalókat összekeverjük majd hozzáadjuk a nedves összetevőket. Alaposan kikeverjük. Kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Rászórjuk a meggyet. 180 fokon, alul-felül sütési módban 40 perc alatt készre sütjük.

HAJDINA PALACSINTA glutén-, tej- és hozzáadott cukormentesen

Palacsinta

Hozzávalók 3 palacsintához

  • 15 g vegan Rama “vaj” /margarin
  • 50 g hajdinaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1,25 dl növényi tej

Elkészítés

A hozzávalókból keverjünk egy szokásos sűrűségű palacsintatésztát. A serpenyőt fújd be kókuszolajjal és forrósítsd fel, majd a szokásos módon, félidőben megfordítva süsd ki a palacsintákat.

CÉKLÁS-CSOKIS SÜTI glutén-, tej- és hozzáadott cukormentesen

Céklás brownie

Hozzávalók

  • 200g főtt cékla
  • 100g hajdinaliszt
  • 20g kakaó
  • 2 evőkanál útifű maghéj
  • 120g por eritrit
  • 4 db tojás
  • 80g tejmentes Rama “vaj” /margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Szerintem mehet bele csoki darabkák is, de nekem most nem volt

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, én ezt mikroban tettem meg. A főtt cékla darabokat az olvadt vajjal simára dolgozzuk botmixer segítségével. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját az eritrittel habosra keverjük, majd a céklás masszával elegyítjük, ezt követően pedig a száraz hozzávalókat is hozzáadjuk és jól elkeverjük. A tojások fehérjéiből kemény habot verünk és ezzel lazítjuk óvatosan a masszát. (Itt mehetnek bele a csoki darabkák, ha szeretnénk – legközelebb kipróbálom úgy, de anélkül is nagyon szaftos sütit kapunk.) Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben alul-felül módban 45 perc alatt készre sütjük (természetesen tűpróbát érdemes végezni, hisz az idő sütőfüggő)

KEKSZ SZALÁMI glutén-, tej- és cukormentesen

Keksz tekercs

Hozzávalók

  • 200g Gullon Maria keksz
  • 90g növényi tej
  • 60g kakaó
  • 40g stevia-eritrit édesítő
  • 70g KOKO kókuszmargarin/margarin
  • 60g darált dió
  • kókuszreszelék a tetejére

Elkészítés

A keksz és a dió kivételével a többi összetevőt összedolgozzuk egy lábasban és sűrű masszává főzzük. A kekszet összetörjük addig, majd hozzáadjuk a diót. Mikor kész a massza, mehet a kekszes-diós keverékre és összedolgozzuk. Folpackba csomagolva formázzuk és mehet a hűtőbe. Én egy éjszakát hagytam pihenni, majd kókuszreszelékbe forgattam.

ZELLER KRÉMLEVES főtt tojással

Zellerkrém leves

Hozzávalók

  • 1 zellergumó
  • 1 kisebb burgonya
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • Hozzávalók még: só, bors, víz, tojás

Elkészítés

A zöldségeket felaprítjuk és a kókuszzsíron megfuttatjuk, majd felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje a zöldségeket. Főzd puhára a zöldségeket, majd turmixold össze a megfőtt zöldségeket és a fűszereket (ha hígabbra szeretnéd, itt még önthetsz hozzá vizet). Főtt tojással tálaljuk.

BRASSÓI BATÁTÁVAL

Pulyka brassói

Hozzávalók

  • 500 gr Csirkemell
  • kb. 400 gr Édesburgonya (batáta)
  • 100 gr Sertés szalonna
  • Egyéb hozzávalók: só, bors, pirospaprika, fokhagyma, majoránna

Elkészítés

A megtisztított húst és a szalonnát kockára vágjuk. Egy lábasban kisütjük a szalonnát, amikor üveges, rátesszük a zúzott fokhagymát és fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, aztán megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk, amíg a hús teljesen puha nem lesz, a vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a majoránnát. A végén ne csak zsír maradjon a húson, hanem párolószaft is. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockára vágjuk. Olajban/zsírban kisütjük (lehet a kettő keveréke is) vagy akár sütőben, majd összekeverjük a szaftos hússal.

TÚRÓGOMBÓC glutén-, tej-, tojás- és cukormentesen

Vegán túrógombóc

Hozzávalók

  • 200 g köles
  • 450 ml növényi tej
  • citromlé kb. 2 ek
  • 30 g por eritrit
  • 3 ek barna rizsdara
  • zabpehely (gm) a gombóc forgatásához
  • Tálaláshoz: vegaföl és poreritrit

Elkészítés

A kölest többször, alaposan átmossuk, majd közepes lángon elkezdjük főzni a növényi tejben. Kb. 12-15 perc alatt puhul meg a köles, de érdemes közben többször is kóstolni. A főzési idő vége felé hozzáadjuk a citromlevet és az édesítőt, alaposan összekeverjük. Mikor a köles puha, és nincs alatta folyadék hozzáadjuk a sűrítő anyagot, amit szintén alaposan belekeverünk, ezután pedig félretesszük kicsit hűlni. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk belőlük, majd száraz serpenyőben felhevített zabpehelybe megforgatjuk őket. Ebből nekem 12 cuki gombóc lett.
Porertitrittel elkevert tejmentes tejföllel (vegaföl) tálaljuk